Frågor & svar
Här har vi samlat de vanligaste frågorna vi får till oss och svaren på dem. Oavsett om du är nyinflyttad eller har bott hos oss länge, hittar du här användbar information.
Om du upptäcker att något är trasigt eller inte fungerar som det ska i din lägenhet eller i fastigheten ska du göra en felanmälan genom att logga in på Mina sidor och göra en felanmälan. Är det ett akut fel kontaktar du vår fastighetsskötare.
Köket
Häller du ut matolja och fett i vasken kan du orsaka stopp i avloppsledningarna.
Gör så här:
- Torka alltid upp matfettet med papper och kasta i hushållssopor/restavfall.
- Större mängder slängs i en försluten förpackning (det kan vara ett mjölkpaket) i hushållssopor/restavfall. Oljan måste vara kall när du häller upp den i förpackningen.
Badrummet
- Du får bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten, annars kan det bli stopp.
- Allting annat slänger du i soporna.
- Rensa golvbrunn och vattenlås under tvättställ regelbundet.
Om du skulle få stopp i avloppet – ring till fastighetsskötaren.
Använd inte balkongen som ett förråd
Det är inte tillåtet att använda balkongen som ett förråd. Med saker på balkongen finns en brandrisk och balkongen är en viktig utrymningsväg om något händer.
Exempel på saker som inte ska vara på balkongen:
- Däck
- Kartonger
- Tidningar och papper
- Kyl och frys
Skakning av mattor och filtar
Tänk på din granne! Skaka inte mattor, filtar eller liknande från balkongen. Det ramlar ner damm, ludd och skräp på grannens balkong.
Balkonglådor
Av säkerhetsskäl får du bara hänga balkonglådan på insidan av räcket. Var även vaksam när du vattnar så inte grannen får en ovälkommen dusch.
Parabolantenn
Du får inte sätta upp parabolantenn utan tillstånd från fastighetsägaren.
För LF Västerbotten är säkerhet och trygghet viktigt. Därför finns det brandvarnare och brandfilt i varje lägenhet.
Brandvarnare
Uppsatta brandvarnare får aldrig plockas ned.
Batterierna i brandvarnaren byts inte, istället byter LF Västerbotten hela brandvarnaren utan kostnad.
Brandfilt
Samtliga lägenheter är utrustade med brandfilt. Placera den lättillgängligt i köket.
Saknas det en brandfilt i din lägenhet? Kontakta vår fastighetsskötare så får du en ny kostnadsfritt.
Bredband & internet
Vi har tecknat gemensamt bredbandsavtal för samtliga hyresgäster och nätavgiften för bredbandet ingår i din hyra. Däremot beställer och tecknar du eget avtal för önskad hastighet med valfri tjänsteleverantör. Du beställer dessa tjänster via forening.ume.net.
Tänk på:
Du behöver befinna dig i bostaden när du kopplar in bredbandet, på umeaenergi.se/kopplauppdig hittar du en guide.
Mer information hittar du i Umeå Energis informationsblad (pdf, laddas ned)
Tv & streaming
Telia Tv & Streaming Bas, samt Telia Play, ingår i ditt boende, men du behöver själv aktivera dina tjänster.
- Gå in på telia.se/aktivera. Fyll i din adress för att se vilka tjänster som ingår. Här aktiverar du de tjänster som ingår, samt Telia Play. Du kan också välja till fler tv-kanaler utifrån ditt behov. Dessa eventuella tilläggstjänster får du betala själv.
- När du aktiverat dina tjänster kommer dina inloggningsuppgifter och den utrustning du behöver att skickas till dig.
- På telia.se/komigang hittar du enkla manualer för hur du kopplar in utrustningen och kommer igång med dina tjänster. Behöver du hjälp kontaktar du Telia på 020-20 20 70.
- Med streamingtjänsten Telia Play (ingår) får du tillgång till ditt tv-innehåll i alla dina skärmar - hemma, på resan och i hela EU/EES. Kom ihåg att aktivera Telia Play på telia.se/mitt-telia.
- När du aktiverat tjänsterna och utrustningen är inkopplad kan du börja använda dina tjänster.
Enklare åtgärder i lägenheten som att skruva fast en lös skruv eller liknande, utför du som hyresgäst själv. Vidare ansvarar du som hyresgäst även för:
- Glödlampor, lysrör, glimtändare, ugns- och kylskåpslampor
- Gardinstänger
- Persienner
Om du upptäcker att något är trasigt eller inte fungerar som det ska i din lägenhet eller i fastigheten ska du göra en felanmälan genom att logga in på Mina sidor och göra en felanmälan.
Om det är ett akut fel, som till exempel att vatten står och rinner, ska du alltid ringa vår fastighetsskötare!
Visst kan det vara fint när himlen fylls av färgglada och sprakande fyrverkerier men det kan också innebära obehag för både människor och djur.
Det är därför förbjudet att skjuta raketer och fyrverkerier i och runt fastigheten (inkl balkonger och uteplatser).
Det här gäller för ditt förråd och förrådsgång:
- Du får inte förvara brandfarliga gaser och vätskor i förrådet.
- Du får inte förvara någonting i gången utanför ditt förråd.
- Du måste se till att förrådet är låst, även om du själv inte använder det.
I garaget ska du bara förvara din bil. Cyklar, mopeder, släpvagnar och annat får inte stå på din garageplats.
Det är också förbjudet att förvara brandfarliga gaser och vätskor i garaget, med undantag för en bensindunk på max fem liter som får förvaras i bilen.
Bildäck ska inte förvaras i garaget. Använd förrådet.
Det är inte tillåtet att tvätta bilen på gatan, på innergården eller i garaget, då tvättvattnet rinner ut i dagbrunnar och förstör naturen. Biltvätt ska därför genomföras i rekommenderad tvätthall.
Det är inte tillåtet att utföra reparationer på bilen i vårt garage.
Ladda elbil
Du hanterar allt kring din elbilsladdning via appen från Assemblin Charge (finns där appar finns), se vidare i manualen.
Assemblin Charge - manual (pdf, laddas ned)
Om du vill grilla på balkongen ska du använda en el-grill. Det är inte tillåtet att använda kol- eller gasolgrill. Gnistor från grillen kan blåsa iväg och grillen kan välta vilket kan orsaka brand.
Du som grillar har alltid ansvar för att grilla på ett sätt som är säkert och som inte stör grannarna.
Vi arbetar alltid förebyggande för att minska risken för hisstopp. Vi kan dock inte garantera att hissen alltid är igång. Den kan stå stilla kortare eller längre perioder, både vid eventuella tekniska fel, yttre åverkan och vid planerat underhåll.
Om du upptäcker något fel på hissen, kontakta fastighetsskötaren.
Husdjur kan vara till stor glädje. Men tänk på att du ansvarar för att ditt husdjur inte stör, skadar eller smutsar ner utrymmen i och runt fastigheten.
- Hundar och katter får inte springa lösa i och runt fastigheten.
- Rastning av hundar och katter på innergården är förbjudet.
Alla upplever temperatur på olika sätt. Vissa fryser och en del tycker att det är för varmt. Vi har som mål att inomhustemperaturen alltid ska hålla cirka 20-21°C. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen.
Vilken temperatur ska jag ha i min lägenhet?
Våra lägenheter ska hålla en temperatur på minimum 20 grader mitt i rummet under dagtid.
Vad gör jag om jag upplever att det är kallt i min lägenhet?
Mät gärna temperaturen själv innan du gör en felanmälan till oss. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.
När sätts värmen på i husen?
När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Desto kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet.
Varför är mitt element kallt ibland?
När termostaten på elementen känner av att det är 21°C i rummet, stängs vattenflödet igenom elementet av. Elementet svalnar tillfälligt och det är därför som elementet ibland kan kännas kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller man en jämn inomhustemperatur.
Spelar det någon roll hur jag möblerar?
Ja, det gör det. Undvik exempelvis att ställa soffor och hyllor tätt intill elementet. Då får värmen svårt att spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten kan också påverka funktionen negativt.
Min termometer på fönsterbänken visar 16 °C inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller exempelvis i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum ska du placera din termometer mot en innervägg.
Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer det?
Temperaturen på värmesystemet sänks inte på natten men då lampor, datorer och andra elektriska saker stängs av kan temperaturen i lägenheten sjunka något.
Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Vanligtvis inte.
Du får inte själv utföra el- eller vatteninstallationer i lägenheten. Det är inte tillåtet att installera handduschar. Risken för vattenskador är stor. Det är heller inte tillåtet att koppla in diskmaskin eller tvättmaskin direkt på kranen. Det kan orsaka problem för hela husets varmvattenförsörjning.
Behöver du fler nycklar eller nyckelbrickor?
Behöver du fler nycklar än de du har kontaktar du oss. Du får själv betala för varje extra kopia. Endast kontraktsinnehavaren kan kvittera ut nycklar.
Borttappade nycklar
Om du har tappat någon av dina nycklar eller nyckelbrickor är det viktigt att du omgående kontaktar fastighetsskötaren. Du kan välja att byta lås direkt eller vänta tills du flyttar ut. När du byter lås får du nya nycklar.
Lämna tillbaka nycklar
När du flyttar från oss behöver alla nycklar lämnas tillbaka till oss, saknas någon nyckel behöver du betala för låsbyte.
Våra entrédörrar är utrustade med porttelefon som du enkelt kopplar till din mobil. Läs mer i manualen.
Fläktfilter: Filtret i spisfläkten ska rengöras regelbundet, minst ett par gånger per år. Filtret kan diskas för hand eller i diskmaskin. Behöver du ett nytt fläktfilter? Kontakta fastighetsskötaren.
Ventilation: Värmen i lägenheten är beroende av en fungerande ventilation. För att den ska fungera behöver ventilerna alltid vara öppna och de behöver rengöras med jämna mellanrum.
Badrummet: Skrapa duschutrymmet med gummiskrapa och vädra badrummet efter dusch. Städa ofta så att det inte samlas smuts och tvålrester som orsakar onödigt slitage på ditt badrum. Rensa golvbrunn och vattenlås under tvättställ regelbundet.
Tack för att du hjälper till att hålla rent i lägenheten, i huset och på gården!
För att vi ska kunna utföra reparationer är det nödvändigt att vi får komma in i din lägenhet. Om du inte kan vara hemma frågar vi vid felanmälan om det är okej att vi går in med huvudnyckel.
Vid underhåll som exempelvis målning eller tapetsering, ansvarar du för att hantverkaren kommer in i din lägenhet.
FAQ Svar
I och med att vi reser mer, både i Sverige och utomlands, är det lätt att få med sig skadedjur och ohyra hem i bagaget. Exempel på skadedjur kan vara vägglöss, pälsängrar, kackerlackor, svartmyror eller getingar.
Du måste anmäla!
Om du misstänker att du har fått skadedjur i din lägenhet är du enligt hyreslagen skyldig att anmäla detta. Det gör du genom att göra en felanmälan till oss. Vi står för alla saneringskostnader.
Entréer hålls snö- och isfria. Halkbekämpning utförs i samband med snöröjning eller då risk för halka föreligger.
FAQ Svar
Ställ inte sopor, cyklar, barnvagnar och andra saker i trapphuset, vinds- och källargångar. Det får inte stå där på grund av brandrisken och för att räddningspersonal ska kunna ta sig fram vid en eventuell olycka. Ett rent och snyggt trapphus är också trevligare för alla.
Om det står saker i trapphuset, vinds- eller källargången så kommer vi att ta bort dem och debitera en kostnad för det.
FAQ Svar